Gaziantep'in ünlü Sütlü Zerdesi artık coğrafi işaretli

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle gastronominin başkenti Gaziantep’in coğrafi işaretleri arasında bulunan yöresel tatlısı Sütlü Zerde, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Dünyaca ünlü mutfağıyla UNESCO tarafından gastronomi dalında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Gazi şehir, gerek ulusal gerekse de uluslararası alanda özgün lezzetleriyle birçok ziyaretçiye ev sahipliğini sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, girişimleriyle kentin damak zenginliğini öne çıkarmak amacıyla coğrafi göstergelerinden olan yöresel lezzeti Sütlü Zerde’yi yoğun mesaisinin ardından Türk Patent ve Marka Kurumunca tescilleterek resmiyete kavuşturdu.

“Ağzımızın Tadı Geldi” kampanyasından hareketle bölgenin eşsiz ürünlerini kentin bünyesine kazandıran büyükşehir, tatlılar arasında beğeniyle tercih edilen Sütlü Zerde’nin de Gaziantep için onayını alarak şehrin gastronomi kimliğini güçlendirdi.

Sütlü Zerde Nasıl Yapılır?

Malzemeler
1 Lt süt
2 Su bardağı şeker
1 Çay bardağı pirinç
1 su bardağı mısır nişastası
½ Su bardağı un
1 Yumurtanın sarısı
½ Yemek kaşığı tereyağı
½ çay kaşığı safran ( ya da zerdeçal )
1 kahve fincanı çam fıstığı
1 Kahve fincanı kuş üzümü

Yapılışı
Sütü ateşe alıp şekerini ekleyin.
Safranı ya da zerdeçalı yarı çay bardağı suda çözdürüp rengini suya vermesini sağlayın.
Safranlı ya da zerdeçallı suyu süzdürerek süte ilave edin.
Bu arada pirinci sıcak su da yarı haşlayın.
Bir kapta nişasta, yumurta sarısı ve unu biraz su ile çırparak açın.
Bu karışımı sürekli karıştırarak ve yavaş yavaş kaynayan süte ilave edin.

​Çam fıstığı ve kuş üzümünün yarısını kaynamakta olan süte katın.
Bir iki taşım kaynayıp kıvam bağladığında ateşten almazdan hemen evvel tereyağını ekleyip karıştırın.
Sütlü zerdeyi servis kaplarına alın.
Üzerini kalan çam fıstığı ve kuş üzümleriyle süsleyip soğuduktan sonra servis edin.